Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2019/20

időpont:

2019. 10. 20. vasárnap, 17:00

csapatok:

Ajka

x

Szeged

hátralévő idő:

Mi várható a Szeged-GA hetedik NB II-es idényében (2019-20)?!

Előttünk a kaposvári példa: újoncként is feljutás az NB I-be!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más!
Legalább a 17. hely, így sikerül a bentmaradás!
Az utolsók közt végzünk, harmadszor zuhan ki a Kapics-alakulat..
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Kié is a 120 éves szegedi futballmúlt?!...

2018.07.04.

Ami nem sikerült az MLSZ korábbi elnökének, a hazai és nemzetközi futballporondon egyaránt elismert  dr. Bozóky Imrének, a Szeged 2011 Kft., 2018 júniusától a Szeged-Grosics Akadémia jogi képviselőjének az FK 1899-cel, nevezetesen a civilben szintén ügyvéd, dr. Havas Péterékkel folytatott 2011-es tárgyalásain, azt nemrég, 2016 nyarán  Halkó Pál, a Tisza Volánból lett SZEOL SC ügyvezetője simán megtette Havas Péter FK-s elnökkel, s ezzel két hatalmas legyet ütött egy csapásra. De van még itt egy kis probléma... Öntsünk már végre tiszta vizet abba a bizonyos pohárba!

kép

 

2016.július 5-i újsághír:
http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/07/labdarugas-tradicionalis-cimerrel-uj-mezszponzorral-folytatja-a-szeol-sc.html#more-647597

Ami nem sikerült Bozóky dr.-nak, a Szeged 2011(újabban már a Szeged-Grosics Akadémia !!) jogi képviselőjének  az Fk 1899-cel, nevezetesen a civilben ugyancsak ügyvéd, dr. Havas Péterékkel  folytatott 2011-es tárgyalásain, azt nemrég  Halkó Pál, a Tisza Volánból lett  SZEOL SC ügyvezetője simán és kőkeményen megtette Havas Péter FK-s elnökkel, s ezzel két hatalmas legyet ütött egy csapásra:

1. A  SZEOL SC-t ( legfrissebb jelentése Szegedi Egységesített Oktatási Labdarúgó Sport Club, amely az 1993-as alapítású Tisza Volánból jött létre egy nyilvánvaló INSZINUÁCIÓVAL és sajnos, ők a legfőbb ellenzői a "szegedi futball egységesítésének"...)  visszavezette a régi SZEOL AK-s (Szegedi Egyetemi és Olajipari Atlétikai Klub) hagyományokhoz, ezáltal nyugodt szívvel, úgynevezett  TRADICIONÁLIS VÁROSI KLUBKÉNT "kalapozhatnak"  egyre több szponzor és természetesen  most már Szeged város vezetésétől is... (feltehetően a túlélésükhöz ezt  "súgták" a városi elöljárók ill. "más politikai hozzátartozók" nekik...)

2. Ezzel a lépéssel Halkó Pálék a  "gyökértelen", mindössze alig több, mint fél évtizedes múltra visszatekintő Szeged 2011 vezetőinek, edzőinek a nyakára tették azt a bizonyos kést, hacsak....
....nem állapodnak meg ők  is, a Püspök Úrék is valami hasonló lépésben Havas Péterékkel, de úgy lehet - amint az lentebb olvasható -, hogy sportszakmailag ill. sportjogilag nézve nem is kell már többé megállapodniuk! Nem bizony!!

Csupán lépniük kell(ene) egy merészet az 1899-es szegedi futballtradíciók felé...

Ellenkező esetben a Szeged 2011-nek, újabban már Szeged-Grosics Akadémiának nem lehet komoly perspektívája a hőn áhított NB I-re, mert jelen állás szerint a püspöki klubnak sem stadionja (2013 óta az "ígéret mezején", de már végre épül...és 2019 nyaráig készen is lesz !!)), sem patinás múltja nincsen!

Mindezek nélkül pedig (nevezetesen 8-9 esztendős "tradícióval"...)  a magyar élvonal elérése LEHETETLEN, úgymond HAMVÁBA HOLT, ezáltal  UTÓPISZTIKUS VÁLLALKOZÁS.

Jómagam - több, mint 40 év óta szegedi futballkrónikásként  -  végig ezért kardoskodtam, sőt, harcoltam, s harcolok napjainkban  is!

Érdekes "véletlen", hogy a 2016. július 5-i  szeolos sajtótájékoztató előtt  már hosszú hetek, hónapok óta
éppen ERRŐL  SZAVAZTATTAM  A  SZURKOLÓINKAT:

http://www.szeged2011.eu/poll_showall.php,  de.......

......sajnos, a Szeged 2011, újabban már Szeged-Grosics Akadémia vezetőinél (különösen Bánki József sajtófőnöknél ill. Adem Kapics szakmai igazgatónál) abszolút süket fülekre találtam, legalábbis eddig...

Holott nekik  aztán  végképp tudniuk kell(ene), a Fradi sem volna nemzetközileg is elismert, komoly magyar elitklub az ugyancsak 1899-es alapítási éve, továbbá a "veretes múltja" nélkül!!
Tudták és mégsem léptek ebbe az irányba  semmit sem, mondván, "mi a saját utunkat járjuk"...

Ez bizony, kapitális hiba és természetesen Halkó Pálék azonnal kihasználták, mihelyst 2016 nyarán feljutottak - életükben először  -  a profi másodosztályba (hogy aztán onnét dicstelenül és szégyent hozva Szeged városára, megalázottan, úgymond  "tökutolsóként" távozzanak)....

Nos, a tervezett vadonatúj  Szeged-Grosics Akadémiás-stadion, a Szegedi Ifjúsági Centrum (előreláthatólag Baróti Lajos lesz a névadója, a szerk.) - óriási késéssel ugyan...  -  de 2019 nyaráig  még meglehet, sőt, most már meg is lesz a Garancsi István által irányított  Market Építő Zrt. kivitelezésében!

Ráadásul az eredetileg tervezett 3 milliárdról immár közel 10, azaz tíz milliárdosra bővítve a "Szegedi Ifjúsági Centrum-projektben"! ( A pontos számot azért ideírom: 9.700 millió Ft-os elfogadott beruházási összegről olvashattunk a Magyar Közlöny 2016.december 17-i számában...)

Az pedig végképp biztosra vehető, hogy hasonlót  az NB II-ből sereghajtóként (bizony, 20.-ként...) kizuhanó SZEOL SC, az egykori Tisza Volán  nem fog tudni építeni a közeljövőben - még a testvéri kapcsolatokra visszavezethető főszponzor, a Halkó Gabriella által fémjelzett Ridikül Magazin segítségével sem...
De az 1899-re eredeztető szegedi futballmúltat - a "régi-új " címerrel -  már megszerezték (legalábbis ideiglenesen, úgymond "meghatározott időre"...)  amivel jelentős erkölcsi, majd ezzel együtt - várhatóan - anyagi előnybe kerültek.

 

 

szeol_cimer

 

 

Amikor korábban Havas Péterrel minderről részletesen is egyeztettem (az összes általa írt e-mail a birtokomban van,  a szerző), a neves ügyvéd váltig azt hangoztatta: a legendás hírű Diósgyőri VTK hűséges szurkolóihoz hasonlóan, ők is (csak és kizárólag!!!) a leendő NB I-es (!!) Szegednek adják majd vissza a dicső, immár 120. születési évéhez közelítő  szegedi futballmúlt nagyszerű jelképeit, ereklyéit!  Amit egyébként a semmiből emeltek magasba még 2005-ben...

Mint látjuk, 2016 nyarán ez korántsem így történt, lelkük rajta...

De van még itt egy kis probléma...
Öntsünk már végre tiszta vizet a pohárba!
Ugyanis a három ominózus jelkép közül csupán a diszkoszvetős címert lehetett jogalappal levédeniük, a másik kettőt viszont nem lehet!

A magyar jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy különféle színeket és évszámokat levédjenek...
S úgymond "kisajátítsanak" akár magánszemélyek, akár sportegyesületek részére!

Nevezetesen sem a kéket (az ég csodálatos színét), sem a feketét (a gyász örök jelképét...) nem lehet és nem is szabad mások elől "elzárni-levédetni", azaz kisajátítani!!

Csakúgy, mint az 1899-es évszámot...
Még a világ legnépszerűbb sportágában, a futballban sem lehet!
Hogy miért is?!

Egyszerű oknál fogva. Nem csupán Szeged  legrégebbi futballklubja, a Szegedi AK (anno Szegedi Kerékpárosok és Testgyakorlók Köre néven) alakult meg az 1899-es esztendőben, hanem pl.  - a teljesség igénye nélkül - a Barcelona, az AC Milan, a Cardiff City, az Eintracht Frankfurt, a Werder Bremen, a Marseille, a Lyon, a bécsi Rapid vagy éppen a Ferencváros és a Vác is.

Ergo: egy másik szegedi futballklub, akár a Szeged 2011 Kft., újabban a legfrissebb alapítási évét a nevéből kitörlő Szeged-Grosics Akadémia  ugyancsak bármikor és kellő jogalappal fölveheti a "Szeged 1899" nevet (pl. a népszerű "München 1860" ominózus esetét tekintve) - a dicső szegedi elődök iránti tisztelet, a soha el nem múló RESPEKT jeléül!!
(Ezt tette egyébként nemrég a szurkolói portálunk is...)

Ennek tiltására, megakadályozására nem létezik, egyszerűen nem is létezhet magyar jogszabály.
Tudja ezt nagyon jól a másik FK-s alapító, dr. Lángi Alajos is, hiszen a korábbi cikkem kapcsán ő hívott fel telefonon, majd amikor erre konkrétan rákérdeztem, rögvest kitérő választ adott - mint a jó ügyvédek általában...

Mindebből markánsan látható, a Szeged 2011, idén nyártól újabb nevén már a Szeged-Grosics Akadémia csapata a legendás kék-fekete színkombinációt is bátran fölvehette az új oroszlános címere mellé 2011 nyarán!
Fentiekből következően egyedül a régi diszkoszvetős címert védették le jogalappal  az FK (ügyvéd)vezetői - csak éppen  a valódi sportszakmát tekintve ez merő tévedés!
Magyarul: kapitális baklövés!!!

Sőt, illúzió és szemfényvesztés annak a sporttörténeti ténynek a függvényében, hogy az 1899-es dátum egyáltalán nem kapcsolható össze "vegytisztán" a régi diszkoszvetős címerrel!!

De nézzük csak részleteiben a fölöttébb pikáns helyzetet!
Hát... akkor itt és most tényleg le kell  írnom, hogy történetileg a SZEOL SC név és az 1899-es dátum együtt abszolút nem stimmel, mivel az utóbbi használatára csak a SZAK-kal történő 1977-es egyesülés után a SZEOL AK (amihez a mostani "Tiszavolános SZEOL"-nak sportjogilag és sportszakmailag  abszolút semmi köze, a szerk.) lett jogosult…

A diszkoszvetős címerrel ellátott egyetemi klub, a KEAC-ból lett SZEAC története viszont csupán 22(!!) évvel később, 1921 nyarán kezdődött, amikor a Kolozsvári Ferencz József Tudományegyetemet Szegedre telepítették az ország gyötrelmekkel teli, "trianoni megcsonkítását" követően.  Akkor alakult meg mint KEAC, azaz “Kitartás Egyetemi Atlétikai Club” néven...

Következésképpen  a Havas ügyvéd úrék által most oly bőszen emlegetett diszkoszvetős  címer eredeti jogos tulajdonosa az egyetemi klub, a KEAC volt, de sokáig használta a később oly népszerű SZEAC  is.

Ergo: ehhez a címerhez az 1899-ben alapított legendás piros-fekete egyesületnek, a SZAK-nak semmi, de tényleg semmi köze sincsen!!!


kép


Vagyis a 2016 nyarán  "elkövetett  FK-s - szeol/tiszavolános múltrendező projekt" egy totális szakmai baklövésen alapul...

Fentiek kapcsán azt kell mondjam, a múltat nem lehet megerőszakolva, saját képünkre formálva kisajátítani.

Ahhoz legalább ismernünk kell(ene) részleteiben is az eltelt immár 120, kétségtelenül  igencsak szövevényes szegedi futballévünket... A teljes históriánkat!

Mindezek nélkül a jogi paragrafusok, no meg az ügyvédi praktikák - még merő jó szándékkal leöntve is - bizony, nem sokat, úgymond fabatkát sem érnek...

Ezért is van létjogosultsága a Szeged 2011-Grosics Akadémia majdani NB I-be jutásánál (respekt a tradíciók előtt!) a "Szeged 1899" elnevezésnek - az 1921-ig visszavezethető diszkoszvetős címertől függetlenül.

E sorok írójának javaslataként az alábbi változatokban:Zárszóként pedig álljon itt két citátum...

Nem véletlenül állította egy ókori görög bölcs:


"Aki nem becsüli, értékeli a saját múltját,
az nem értheti meg a JELENT,
és nincsen, nem lehet komoly JÖVŐJE, jövőképe sem..."

Ugyanakkor a világ legnépszerűbb sportágára, a futballra vetítve igencsak helytálló az alábbi megállapítás...

"Az a labdarúgó-klub, amelyik nem vonatkoztatja magát a dicső elődökhöz, az teljességgel gyökértelen és súlytalan a jelenben,
ezáltal pedig halott, úgymond életképtelen a még szebb, eredményesebb jövőre nézve..."

Vitos György

Írta: Vitos György
Készült: 2018.07.04.