Szeged 1899


Mi lesz a felfüggesztett NB II sorsa?!

Félbeszakadt bajnokságként könyvelik el...
Később játsszák le a hátralévő 10 fordulót...
A jelenlegi tabellát fogadják el végeredménynek...
Más megoldást valósít meg az MLSZ...
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!
Szegedi Szurkolók: Nézőszámban az élen! Eddig összesen 24.047 szurkoló látogatott el a Szent Gellért Fórumban rendezett kupa- vagy bajnoki mérkőzésekre! Summázva eddig kilenc bajnokit és egy kupameccset játszott új otthonában a Szeged-Csanád Grosics Akadémia, azaz átlagban 2400 drukker volt jelen a hazai meccseken - adta hírül a létesítmény Facebook-oldala. Hogy mikor rendezhetik a legközelebbi hazai mérkőzést, azt egyelőre nem tudni, hiszen a koronavírus-járvány miatt felfüggesztettek minden hazai bajnokságot... Addig is érdekes szurkolói vélemények és viták láttak napvilágot, ezúttal ezekből szemezgetünk...

 • József Oravecz Reméljük folytatódik a bajnokság május elején..
  • Ferenc Nagy
   Ferenc Nagy épp most mondták amerikai tudósok: az április rosszabb lesz mint a március! és a május még annál is rosszabb a tömeges megbetegedések miatt!! úgyhogy nem lesz itt semmilyen bajnokság meg olimpia...esetleg ősszel, de az se biztos..
  • József Oravecz
   József Oravecz Ferenc Nagy Majd meglátjuk...
 • András Papdi
  András Papdi Számos nb1-es csapatot is megelőzünk nézőszámban!!!
  • Ferenc Nagy

 • Ferenc Nagy Ez mind szép, de összesen 24 ezer fan 10 meccsre már kevés... Ennyien vagyis átlag kétezer valahányszázan pár éve szintén voltak az öreg szvese-pályán is a Szeged2011 mérkőzésein!  Az a pár ezer ember bárhova kimegy enbékettőre, ahhoz nem kell új stadion... Hogy még többen legyenek, ahhoz már kellene viszont : egy ütőképes enbé1-be törő csapat! Ami jelenleg nincs.. És hogy egyszer telt ház is legyen?? Ahhoz kellett vóna a Lazio tavaly, de kapöcsék csak igérgetni tudnak, teljesiteni nem.. :)
 • András Papdi
  András Papdi Ferenc Nagy ! Nem kell ide Lazio, elég ha a Fradi jön, akkor is telt ház lesz!!  :)
 • Ferenc Nagy
  Ferenc Nagy András Papdi A Laziot csak az igéret szép szó kedvéért írtam..:) A Fradi mikor jön? A Szvese-Fradi kupameccsen is többen voltak nemrég, mint a csilivili stadionban..:) És hogy mikor jön újra nb1-re a Fradika Szegedre? Amíg kapöcsék itt vannak, addig sose! Akkor már inkább olvasd ezeket:   http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1540
  Szeged 1899
 • Szegedi Szurkolók
  Szegedi Szurkolók Ferenc Nagy Hát azért ezzel vitáznék, hivatalosan csak 1800-an voltak ....
 • Balázs Papdi
  Balázs Papdi Ferenc Nagy A SZVSE-pályán legutóbb az nb2-ben, kb. fele ekkora volt az átlagnézőszám...
 • György Vitos
  György Vitos Szegedi Szurkolók Hivatalosan 2800-an voltak az SZVSE-Fradi MK-meccsen, tehát többen, mint az új stadion "átlag-nézőszáma" : https://www.delmagyar.hu/.../tobb-mint-helytallas-szvse.../
 • "Nem hivatalosan" pedig több, mint négyezren...:)   https://www.youtube.com/watch?v=qTqmsNHctCw

 • György Vitos
  György Vitos Balázs Papdi Kedves Balázs!  Kissé "szelektív" lett az emlékezeted... :) :)  2011 és 2013 közt valamennyi NB II-es meccsüket zsúfolt lelátók előtt játszották Bernát Petiék! A kiváló hangulatra egyszer sem lehetett panasz a hazai bajnoki meccseken! Sőt, még a Kisvárda elleni osztályozón sem a fanatikus drukkereken múlt a bent maradás, hanem inkább Adem ill. Bekim Kapicsékon... • Balázs Papdi
  Balázs Papdi György Vitos A legutóbbi NB2-es idényre (SZEOL SC) írtam....

 • György Vitos
  György Vitos Balázs Papdi! Az a "halkópálgézás tiszavolános szeol" nulla-produkciót nyújtott egyetlen másodosztályú idényében (20-ból 20.-ik), világos, hogy arra már nem mentek ki az emberek... De mint tudjuk, Bernát Petiék, Laczkó Janiék idejében is kétezer fölötti volt az átlagnézőszám a jó öreg Vasutas-pályán és... az a csapat a sok szegedi, Szeged környéki srác miatt sokkal szerethetőbb volt!! Ráadásul a kiváló edzőink is magyarul beszéltek...:) Manapság pedig szlovénul, szerbül, portugálul, esetleg románul... Már csupán az üzbég nyelvjárás hiányzik...:)

 • Attila Bende
  Attila Bende Nem akarok okoskodni, de úgy emlékszem ez az 1800-as számozás akkoriban azért ment, mert hivatalosan több nézőt be se lehetett volna engedni a pályára..... Mindig ment a hazudozás a legutóbbi NB2-es szezon alatt és akkor gondolom utána is....

 • György Vitos
  György Vitos Tökéletesen igazad van, Attila! Az SZVSE-Fradi MK-meccsre is minimum 4 ezren mentek be, ám akár 10 ezer fanatikus és lelkes szurkoló is bejött volna, ha az MLSZ engedi!  Persze, nem engedte - az újabb "biztonsági előírások" miatt... De legalább százezrek, sőt, milliók láthatták a tévé-közvetítést, ez is rengeteget jelentett (pl. a nagyobbik focista fiamnak, Gergőnek, amikor a 46. perctől becserélték az SZVSE mai játékos-edzője, Kelemen Balázs helyett... :) )
  https://www.youtube.com/watch?v=qTqmsNHctCw

  S hogy a manapság "túlsztárolt 2400-as szegedi nézőszámról" mi a szigorú tényeken alapuló és őszinte véleményem?! Ez már egy "másik, de kőkemény történet"...:) :)
  ▶️ SZEGEDI VASUTAS SE - FTC | 2018. 09. 22 | teljes meccs
  YOUTUBE.COM
  ▶️ SZEGEDI VASUTAS SE - FTC | 2018. 09. 22 | teljes meccs
  ▶️ SZEGEDI VASUTAS SE - FTC | 2018. 09. 22 | teljes meccs
 • György Vitos
  György Vitos Ha bevezetőként elolvasnátok a szegedi nézőszámokról írt tavaly nyári publicisztikámat (a jó öreg Felső Tisza-parti stadion elbúcsúztatása kapcsán...), akkor majd derengeni kezd Nektek is: ez a "túlsztárolt" 2400-as szegedi átlag-nézőszám egy "nagy nulla" a korábbi tényleges adatokhoz képest... http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1438
  Szeged 1899
 • Ferenc Nagy
  Ferenc Nagy György Vitos Tisztelt Krónikás! érdekelne bennünket ez a "másik kőkemény történet".. :)
 • György Vitos
  György Vitos Akkor nézzük a tényeket... 1960-tól, életem legelső megtekintett szegedi meccseitől számítva 2000-ig, azaz 40 itteni fociévünk alatt - konkrétan megnéztem az archívumomban - pontosan 89-szer (!!) fordult elő, amikor 10.000-nél többen voltak a Szeged (SZEAC, SZEOL SC, SZEOL AK, Szeged SC, Szeged LC) NB I-es mérkőzésein!
  S ezekben sűrűn előfordultak 18-20, sőt, 20-25 ill. 25-30 ezres(!!) szegedi nézőszámok is!


 • Ez legyen hát nekünk a mérce kedves "Szegedi Szurkolók", és.....ne az, hogy pl. Felcsúton (országos közröhej :) ), Kövesden, Kisvárdán vagy éppen Pakson (Szegedhez képest "mini-településeken" ) hányan is vannak (ergo: nincsenek ) jelen az élvonalbeli meccseken ?! Zárásként pedig majd leírok néhány jövőre néző gondolatot és javaslatot , de most éppen a 120 részes szegedi futballtörténeti cikksorozatom 20. ill. 21. visszatekintőjében dolgozom..

 • György Vitos
  György Vitos: Akkor - ahogyan ígértem - zárásként... A tényleg impozáns szegedi stadion majdani NB II-es meccsein - a világjárvány remélhetőleg mielőbbi lecsengése után... - 2-3 ezer drukkerrel ugyan mindig számolhatunk majd, de...    ...a Szent Gellért Fórum rendszeresen 7-8 ezreket érdemelne (ha már csak ennyien férnek be...:) ) egy 200 ezres várostól!! Országunk - Budapest és Debrecen utáni - harmadik legnagyobbjától!! Föltéve, ha....(Lásd fentebb az egyik szurkolói véleményt!) "S hogy mikor jön újra nb1-re a Fradika Szegedre? Amíg kapöcsék itt vannak addig sose! "
  Khmmm.... Addig is "örüljünk a 2400-as átlag-nézőszámnak", mert sokkal több nem igen lesz... Esetleg ha a Püspök Úr ingyen engedi be a drukkereket.


Forrás: Fotók: Szegedi Szurkolók, szeged1899.hu
Készült: 2020.04.01.

Tovább olvasom

Alighogy kikászálódtunk - kereken 120 részes szegedi futballtörténeti "időutazásunkban" - a II. világháború  vérzivataros időszakából, Szeged mindenkori legjobb labdarúgócsapata újfent  halmozta a szebbnél szebb bravúrokat az első osztályban! Hiába, no....nem "halkópálgézás" vagy  "ademkapicsos időket" éltek meg akkoriban a szegedi drukkerek...

NS-19470825-03-19470824NEGYEDSZER IS 4. HELY AZ NB I-BEN!


S az 1899 óta létező -immár 121. évében járó - szegedi futball sorrendben 48. idénye ismét "bombasikert" hozott 1945/1946-ban!


Ennek megértéséhez azonban tudni kell, hogy a II. világháború után az MLSZ két 14-es létszámú NB I-es csoportban szervezte újjá a bajnokságot - a korábbi években elért eredmények alapján.

S bizony, - az ugyancsak 14 fős Nyugati mellett - a Keleti csoportban a Szegedi AK a későbbi bajnok Újpest és a Bp. Vasas mögött az értékesnek mondható  3. helyet szerezte meg! Bronzérmet, csakúgy, mint az 1940-41. évi NB I-ben, a bajnok Ferencváros ill. az ezüstérmes Újpest mögött!!

A már akkoriban is fölöttébb népszerű Vasutas Stadionban például a Szeged 5:0-ra (!!) valósággal "lelépte" az angyalföldieket, a gólokat Kolozsi Kálmán (3), Szőcs Ferenc ill. Vörös Mihály szerezték! (5:0 a Bp. Vasas ellen...ez a híres-hírhedt '89-es osztályozón "felnőtt mai generációknak" valóságos "Kánaán" lett volna...)

A legnagyobb vidéki riválist, a későbbiek során már sikert sikerre halmozó Debreceni VSC együttesét pedig oda-vissza egyaránt 4:1-re megverték a Tisza-partiak...


S a "hab a tortára" 1946. június 23-án jött Szegeden, 5000 helyi drukker óriási örömére, amikor a Szeged a néhány évvel korábbi 5:0-ás (!!) diadala után ezúttal 6:3-ra "verte agyon" a Ferencvárost, a gólokat Nagy Antal (3), Hernádi (2) Vörös ill. Mike (2) és Gyetvai szerezték!


(Megjegyzés: A Szeged-Fradi 6:3-as bajnoki a II. félidő 21. percében az óriási vihar miatt félbeszakadt. Később a sötétedés miatt nem tudták a hiányzó időt lejátszani. Molnár Béla, az FTC új szövetségi képviselője később az MLSZ-nek bejelentette, hogy a Fradi nem kéri a mérkőzés újrajátszását! így az MLSZ 6:3-as eredménnyel igazolta az örökké emlékezetes összecsapást a Szeged javára!)

Egyébként a csoportok első öt-öt helyezettje jutott a 10-es "nagydöntőbe", ahol a Szeged - 1935, 1940 ill. 1942 után negyedszer! - a szenzációsnak mondható NB I-es 4. helyen végzett!


A SZAK abban a "hosszú bajnokságban" 36 meccset játszott a legjobbak között, 21-szer nyertek és 98 gólt rúgtak a Tisza-partiak, ami azóta is az egyik legjobb NB I-es eredményünk!


Érdekességként említhető, hogy az 1945-46-os bajnoki szezon gólkirálya a pestszentlőrinci Deák Ferenc volt 66 (!!) góllal (ez azóta is rekord a magyar ill. az európai futballban!), őt a két újpesti világklasszis, Zsengellér Gyula(51) és Szusza Ferenc (46) követte, míg a góllövőlista 5. helyén - holtversenyben - Vörös Mihály (Szeged), valamint a kispesti vagány, Puskás Ferenc (a legendás "Öcsi"!) végzett 35-35 találattal!

Később az olasz Bari élvonalbeli együttesében is eredményesen szereplő Vörös ezzel beállította a fotónkon látható Kalmár György 1941-42-ben elért 35 gólos szegedi NB I-es idénycsúcsát...


 

...de amíg ez négy évvel korábban a gólkirályságot jelentette Kalmár számára, addig Vörös "csak" ötödik lehetett ugyanezzel a teljesítménnyel, igaz, világklasszisok között... (A legendás szegedi gólgyáros, Vörös Mihály is jól látható archív csapatfotónkon Kertes Mihály intéző mellett balról!, A szerk.)


Az 1945-46. évi NB I-ben  a 3., majd a 4. helyen végzett  - kiváló erőkből álló - Szeged csapata! Balról: Kakuszi Ferenc, Szőcs Ferenc, Báló Ferenc, Galgóczi Károly, Hernádi, Vörös Mihály, Kertes Mihály intéző, Nagy Antal. Guggolnak: Szabó Lajos (a szegedi klubhűség egyik etalonja!), Ludas (kapus), Harangozó Sándor és Gyuris János.

ÚJABB ÉLVONALBELI SIKEREK...Ezt követően már - 1946/1947-től - stabil középcsapattá vált a SZAK az NB I-ben, de a 16-os mezőnyben azért kissé meglepő volt, hogy az első 7 helyet kizárólag budapestiek foglalták el és a 9. helyezett Szegedet mindössze a Debreceni VSC előzte meg a vidéki csapatok közül! Bárcsak ma is elmondhatnánk ugyanezt az NB I-ben...


Azért a pestiek hiába szedtek már akkoriban is össze minden tehetséges vidéki srácot, a szegedi futball jubileumi 50. idényében, 1947/1948-ban is alaposan megszórták ill. "megfricskázták" a fővárosiakat...

Az akkori NB I sorsolása már az első fordulóban a Fradi oroszlánbarlangjába szólította Nagy Antalékat, akik 20 ezer (!!) pesti fanatikus előtt 3:0-ra kiütötték a zöld sasokat! Góljainkat Ladányi László(2) ill. Vörös Mihály szerezték és egy különleges sztori foglalta a meccset "díszkeretbe"...

A Fradi előtte egy hónapig Mexikóban és az Egyesült Államokban sikert sikerre halmozott, ezután jött nekik a Szeged, s akkor született az elkeseredett, ám rendkívül találékony Fradi szurkolók rigmusa: "TEMPIKÓ! TEMPIKÓ! SZEGED JOBB, MINT MEXIKÓ!!!"!

 

TEMPIKÓ! TEMPIKÓ! SZEGED JOBB, MINT MEXIKÓ! – A fáradt Ferencváros ellen biztosan győzött a Szeged - ez olvasható a címlapos fotónkon...

S bizony, azóta sem nyert tétmeccset háromgólos különbséggel a bajnok ill. kuparekorder Ferencváros "oroszlánbarlangjában" a Szeged (legutóbb is immár 47 éve, 1973 szeptemberében a Bundzsák Dezső által gardírozott SZEOL SC  - Antal Péter duplájával - diadalmaskodott  2-1-re a Fradi akkori otthonában, a Népstadionban úgy, hogy Mészár Lajost kiállították, azaz 9 mezőnyjátékossal!!)...

Visszatérve az 1947-48-as élvonalbeli bajnokságra, a SZAK végül is a sorrendben 20. NB I-es idényében a 12. helyen végzett a 17-es mezőnyben, mert fájdalom, de nemcsak a Fradival kellett játszania...

Vitos György

(Folytatjuk!)


Forrás: Fotók: tempofradi.hu, szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.03.29.

Tovább olvasom

A jubileumi 120. évét  tavaly májusban ünneplő szegedi futballt bemutató 120 részes cikksorozatom 19. fejezetének zárásakor az alábbiakat írtam:"Szeged búcsúzni kényszerült az élvonaltól, így a háború előtti utolsó befejezett NB I-es küzdelemsorozat (1943-1944) a patinás múltú SZAK nélkül kezdődött..." Persze, nem sokáig maradtak távol a pár évvel előtte még bronzérmes Tisza-partiak az első osztálytól!! Akkoriban ez még nem volt "divat"! Ez főként a legutóbbi évtizedek "halkópálgézás", majd "ademkapicsos korszakában" lett szomorú tendencia...

A Szeged  egyik '40-es évekbeli  - kiváló erőkből álló - csapata! Balról: Kakuszi Ferenc, Szőcs Ferenc, Báló Ferenc, Galgóczi Károly, Hernádi, Vörös Mihály, Kertes Mihály intéző, Nagy Antal. Guggolnak: Szabó Lajos (a szegedi klubhűség egyik etalonja!), Ludas (kapus), Harangozó Sándor és Gyuris János.

Képzeletbeli “futball-időutazásunk” során az immár 121 éves  szegedi futball 1926-os élvonalbeli premierjét, majd az 1932-1943 közti újabb sikerkorszakát követően ezúttal már a negyvenes évek közepén járunk...

 

Amint azt az előző, 120/19. részben is említettem, 1943 nyarán másodszor esett ki az NB I-ből Szeged reprezentatív labdarúgó-csapata, de azonnal vissza is küzdötték magukat az élvonalba, sőt…

 

Három évvel később már újra az NB I negyedik (!) helyezettjei voltak a Tisza-partiak!

Címlapfotónkon jól látható az a kiváló erőkből álló szegedi gárda Báló Ferenctől Vörös Mihályig és Gyuris Jánostól Nagy Antalon át Szabó Lajosig - óriási emocionális kötődéssel fölvértezve!!

 

Második archív fotónkon épp a válogatott balszélső szerzi - stílszerűen bal lábbal... - a győztes gólt a lengyelek egyik élcsapata, a Polonia Varsó elleni nemzetközi meccsen! 

120 részes cikksorozatom  jubileumi 20. szemelvényében  ezúttal a szegediek legendás – 1943 - 1945 közötti – élvonalbeli szerepléséről írok, mintegy méltó folytatásaként a legutóbbi 19 számtalan szegedi sikerről szóló visszapillantásomnak...

Az 1898-1899-es idénytől - e sorok írója által - nagy gonddal végigkísért, immár a 121. évében járó szegedi labdarúgás 46. szezonja, az 1943/1944-es rövid "őrségváltást" hozott a helyi futballban: a lelkes kis vasutascsapat, a tavaly már a 100 éves fennállását is megünneplő Szegedi Vasutas SE az NB I-ben indulhatott, de - csakúgy, mint 1941-42-ben - rögvest ki is esett.

 

A "nagy" Szeged, a SZAK viszont az NB II Déli csoportját nyerte meg fölényesen (28 bajnoki meccsén 137 találatot szerezve!!) és a másodosztályú gólkirályi címet a SZAK kitűnő balszélsője, Nagy Antal (egy korábbi archív fotón Tóth György egykori kiváló kapussal, mindketten nagyválogatottak is voltak!) nyerte, így újra csak az NB I-re készülhettek a szegediek a háborús években!
Sajnos, itt épp a "háborús éveken" volt a hangsúly, hisz 1944 őszén elindult ugyan a Szeged 17. élvonalbeli idénye, de a kegyetlen világháborús események, nevezetesen a szovjet és román "felszabadító csapatok" már 4, azaz négy forduló után romba döntötték az NB I-es bajnokságot, sőt, az egész országot is...

 

A II. világégés befejezése előtti legutolsó NB I-es meccset Szegeden játszották a hazaiak épp a Ferencvárossal, ahol a legendás "házi gólkirály", Nagy Antal szerezte meg a vezetést, majd a Fradi gólrekordere, az 1938-ban világbajnoki ezüstérmes dr. Sárosi György egyenlített (1-1)!
A Szeged az 1944-45. évi NB I félbeszakításakor egyébként a tabella 8. helyén vesztegelt...

Vitos György

(Folytatjuk!)Forrás: Fotók: szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.03.26.

Tovább olvasom

Összes oldal: 427db, aktuális: 1.
1 | 2 | 3 | Következő | Utolsó