Szeged2011

esemény:

NB III Közép csoport 2018/19

időpont:

2019. 03. 23. szombat, 15:00

csapatok:

Taksony

x

Szeged

hátralévő idő:

Mi várható a 2018-19. évi NB III-ban?

A Szeged-Grosics Akadémia fölényesen nyeri a bajnoki címet!
Óriási küzdelemben, de a Szeged-GA lesz végül is a bajnok!
Harmadszor csúszunk le az aranyról, ám a klub újra NB II-es lesz
Dobogón végzünk, így maradunk NB III-asok...
Közünk nem lesz a feljutáshoz, beleszürkülünk a harmadosztályba!
Újabb negatív rekord, kiesünk az NB III-ból is...
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Immár sporttörténeti tény: a 120 éves szegedi labdarúgás eddigi legnagyobb mecénásának, Bástyai Holtzer Tivadar nevéhez fűzödik a legelső szegedi csapat, a Bástya FC részvétele a legnépszerűbb sportág élvonalában! 1926 nyarán az "Elnök úr" is ott látható talpig fehérben a számos egykori kiváló focilegenda között...


Végre elérkezhettünk 1926 nyarához, nevezetesen a profizmus magyarországi bevezetéséhez!

Amikor Szeged és Szombathely mindenkori elit együttese – az első két vidéki klubként – bemutatkozhattak az élvonalban!

Ezáltal igazi sporttörténeti kuriózumként leírható: az 1926/1927-es idény volt a legelső magyar profibajnokság, melyben nyolc (!) fővárosi csapat társaságában két vidéki is elindulhatott és a szombathelyiek dicséretes negyedik helyezése mellett ugyancsak újoncként hetedik lett a Szeged, igaz már Bástya FC néven!

A szegedi labdarúgás nagy jelentőségű napja volt 1926. június 26.-a, amikor a SZAK felvette a kiváló üzletember és önzetlen mecénás, az újszegedi stadiont is felépíttető Bástyai Holtzer Tivadar vezetéknevét! Íme a legelső élvonalbeli szegedi meccs sporttörténeti értékű csapatfotója, amely a Szegedi Bástya-Nemzeti SC 4:2-re végződő bajnoki találkozó előtt készült:

Szegedi_Bastya_1926

 

 

Az idény végén pedig így nézett ki a tabella szegedi érdekeltségű része:

7. Szegedi Bástya 18, 6, 4, 8, 26-27 ill. 16 bajnoki pont.

 

Kezdetnek nem volt éppenséggel rossz, sőt…

Tovább folytatódott a szegedi sikersorozat!

Az 1898-1899-es idénytől e sorok írója által nagy gonddal végigkísért, immár a 121. évében járó szegedi labdarúgás 30. szezonja, az 1927/1928-as ismét egy előkelő hetedik helyezést hozott a Bástya FC-nek, de az 1928. június 10-i idényzáró sajnos, örökké emlékezetes botrányba fulladt...

Íme egy érdekes korabeli sztori a néhány éve kiadott futballköteteimből:

Szegedi Bástya – Ferencváros 1:2 ...

“végig élvezetes, magas nívójú mérkőzést vívott a szegedi együttes a bajnokkal. A meccs maga minden ízében méltó lett volna az ünnepélyes kerethez, ha a végén egy kellemetlen botrány nem következik be. A Bástya kapusa, Baumgartner labdát fogott és kirúgni készült, mikor Turay odaért és beletalpalt a labdába, oldalról. A meglepett szegedi kapus lefeküdt és vonaglani kezdett. A közönség azonnal betódult, karok, botok emelkedtek. A Ferencváros játékosai védőn körülfogták Turayt, de a túlerő győzött, zuhogtak a botok, csattantak a pofonok, és olyan parázs verekedés támadt, amelyre alig van példa a magyar futball történelemben… Az ijedten lesiető Szigeti elnököt, az FTC vezetőjét is inzultálni akarta egy rendőrtiszt – civilben. Aztán kardok repültek ki a hüvelyből és nagy nehezen helyre állt a rend, végül is lecsillapodtak a kedélyek, és a mérkőzés végét jelző sípszó a nagy megváltást jelentette. Még az volt a szerencse, hogy a pesti különvonat közönsége a nagy tribünön volt elhelyezve, és nem tudott a pályára hatolni. Elgondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha a kedvenceit féltő 600 pesti drukker belevegyülhetett volna a verekedők tömegébe…"- olvashattuk "pesti szemüvegen keresztül" a Nemzeti Sport korabeli tudósítását.

De a szegediek ezután gyorsan vigasztalódtak, mivel 1928. július 8-án, Bécsben még az Európa-hírű osztrák bajnokrekordert, a Rapid Wien együttesét is kétvállra fektették (4:2)! Sőt, Szegeden a másik szomszédos ország (jelenleg Szlovákia) bajnokrekorderét, a mai Slovan pozsonyi jogelődjét, a CsSK Bratislava együttesét is 3:1-re megverték!

Majd az 1928/1929-es idényben már ötödik volt a Bástya, s akkor érték el addigi legjobb első osztályú bajnoki helyezésüket a piros-feketék, mindössze a Hungária (a mai MTK), a Ferencváros, az Újpest és a DVSC legjobbjait “elszipkázó” Debreceni Bocskai előzték meg őket…

Egy évvel később (1929/1930) ugyan “csak” nyolcadik lett a Bástya az élvonalbeli bajnokságban, de – óriási sikert elérve – a Magyar Kupa döntőjébe is bekerültek a szegediek! Ahol viszont alulmaradtak a legjobb DVSC-s játékosokra épülő új profialakulattal, a számos válogatott klasszissal (Markos, Vincze, Teleki, Móré, Keviczky) felálló Debreceni Bocskaival szemben.

Azóta se került kupadöntőbe szegedi csapat… A Magyar Kupa elődöntőjébe viszont többször is, legutóbb például 1986-ban (aktuális fotónkon!) a Kozma Zoli, Szabó Gyula, Kántor, Kőhalmi, Takó, Kun és Gruborovics által fémjelzett Tisza-parti gárda...

A meccs előtt még bizakodtak a szegediek. Állnak (balról): Csehó, Balázs, Kozma, Szabó Gy., Kántor, Takó; guggolnak: Márton, Kőhalmi, Szabó I., Gruborovics, Kun. Fotó: DM/DV Állnak (balról): Csehó, Balázs, Kozma Z., Szabó Gy., Kántor, Takó; guggolnak: Márton, Kőhalmi, Szabó I., Gruborovics és Kun Lajos.

 

Érdekességként pedig ez volt 1930-ban a kupadöntős Bástya FC összeállítása: Benedek – Sirály, Emődi – Kurunczi, Tóth Jenő, Raffai – Hernádi, Kőrösi, Havas, Korányi II., Harmath.

 

Négyen közülük (Beneda István kapus, továbbá Emődi-Emmerling Rezső, Tóth Jenő és Korányi II. Mátyás) még a magyar válogatottban is bemutatkozhattak!

Az 1930/1931-es idényben már – Geszti Péter "rapes stílusában" - jöttek a gondok, a számlák meg a gondnok...

Kiesés és névváltozás...

A Bástya ugyanis a 11. lett az akkoriban is csak 12 fős első osztályú mezőnyben, így osztályozóra kényszerült a II. ligából feljövő Miskolci Attilával, amely során itthon még 3-1-es győzelmet aratott a csapat, ám idegenben 1-4 lett oda, ami kiesést eredményezett…

Ha ekkor előre tudták volna, hogy ezt még hány hasonló szereplés fogja követni a szegedi futball 120 évét felölelő történelmében...

A kiesés nyomán a rendkívül csalódott Bástyai Holczer Tivadar az idény végén befejezte tulajdonos-szponzori tevékenységét, és ezzel gyakorlatilag megszűnt a legendás alakulat!

De 1931/1932-ben három agilis szegedi sportember, a régi SZAK-isták, Stein Sándor, Beck Pál és Vér György gyorsan újjászervezték a csapatot – ezúttal Szeged FC néven -, amely a Profi Liga 2. osztályában a Soroksár mögött ezüstérmet szerezve és a Bp. Vasas elleni osztályozót megnyerve (3:0, 0:2) úgymond “lendületből” visszajutott az élvonalba!

S ettől számítva megszakítás nélkül (!) éppen tizenegy bajnoki idényt töltött el Szeged exkluzív proficsapata az akkoriban még sikert sikerre halmozó magyar labdarúgás legelső vonalában, seregnyi válogatott játékossal, NB I-es bronzéremmel és Bécstől Párizson át Marseille-ig számos nemzetközi sikerrel, nagyszerű diadallal “fűszerezve”…

Ez már viszont egy újabb legendás, de különálló fejezethez tartozik….

Vitos György (Folytatjuk)Forrás: Fotók: szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2019.03.20.

Tovább olvasom

Józan gondolkodású sportember azt hihetné: ha egy ilyen kőkemény bírálatokkal teli publicisztika ("Legendák és...pancserek" címmel) pár nappal ezelőtt megjelenik független rajongói portálunkon, akkor az még nagyobb erőbedobásra készteti Szeged első számú labdarúgó-csapatának szakmai vezetőjét, a "holdudvarát" és játékosait! Ráadásul egy harmatgyenge, kiesés ellen harcoló budapesti amatörcsapat utazhatott a "gyulai siralomházba"... Az eredmény pedig?! Szégyenteljes...


NB III Közép csoport, 19. forduló:

Szeged-Grosics Akadémia - Rákosmente KSK  0-1 (0-0)
Gyula, Grosics Akadémia, 200 néző. Vezette: Katona Balázs (Szvetnyik Bence, Kovács Zoltán).

Szeged-GA: Szántai - Tóth G., Coroian, Pászka, Zvara, Máté (Germán, 60.), Moga, Cigan, Zabari (Bata, 54.), Achim, Andorka.  Edző: Joao Janeiro


RKSK: Ordasi - Simita, Horváth G., Balaskó, Kokenszky, Aranyos, Korozmán (Horváth B., 70.), Villányi, Vattai, Kiss D., Lovász.  Edző: Gálvölgyi István.

Gólszerző: Balaskó (90.)

 

Javítani persze, mindig lehet, sőt, kell is!!

Legközelebb például egy Pest megyei faluban... Játszottak volna, de az MLSZ-től nem kaptak pálya-licencet, így a taksonyiak Dunaharasztiban rendezhetik "hazai meccseiket". (Ott, ahol a Szeged 2011 egyszer már "elvérzett 1-2-re" a 2013-14. évi NB III-ban az ottaniak ellen... )

S hogy egy kis fanyar humort becsempésszünk: "nagy nap"  lesz március 23-án, most szombaton! Miért is?!

A 120 éves futballhistóriánkban még sohasem fordult elő, hogy Szeged - országunk 3. legnagyobb városának... - mindenkori legjobb  labdarúgócsapata Taksonnyal játsszon idegenben hivatalos bajnoki mérkőzést... (Azonnal hozzátéve: minden tiszteletem a lelkes taksonyiaké, hogy eljutottak idáig, a szegedi klubokkal egyszintre!!)

Eddig ugyanis Szeged proficsapatai  már játszottak - többek között - a Real Madriddal, a Párizs, a Marseille, a Roma és a Napoli együtteseivel, de a Pest megyei Taksonynál még sohasem vizitáltak bajnoki meccsen!

"Köszönjük meg" Adem Kapicsnak (fotónkon jobbról) és holdudvarának ezt is, a legutóbbi nyolc évvel együtt...

Vitos György

 

 


Készült: 2019.03.17.

Tovább olvasom

Korábbi könyveimnél és nemrég, a sorrendben 30. sportkötetem ("120 éves Szegedi Futballhistória") megírásakor számos szegedi focilegendával, egykori kiváló játékossal, majd edzővel, de sajnos, igazi pancserekkel (másszóval lúzerekkel, dilettánsokkal, sőt, profi módon élősködőkkel) is találkozhattam, beszélgethettem és interjút kérhettem tőlük...

Képtalálat a következőre: „Adem Kapic-fotók”


Kapcsolódó kép


Az előbbiekre fölöttébb büszke vagyok, mert csak tiszteleghetünk olyan egykori kiválóságok előtt mint például Baróti Lajos, Kalmár György, Nemes István, Szalai Dzsínó István (nemrég elhunyt, Isten nyugosztalja!) vagy éppen Kutasi László, Kántor Ferenc, Orosházi László, Kisistók András, dr. Kovács Gábor, Pataki Tamás, Urbán Flórián és Major László.

 

Kétségtelen tény, ők rengeteget tettek a patinás múltú - immár 120 éves - szegedi labdarúgásért!

 

Ellenben a másik véglet... Náluk is, nálunk is és rengeteg szurkolónál is az évek folyamán alaposan kiverte a biztosítékot...

 

Itt és most főként azokra a hozzá nem értő, ún. "pancser foci-vezetőkre" gondolok, akik a korábban sokkal szebb napokat látott szegedi futballt - a legutóbbi 20-25 évben... - többször is a süllyesztőbe (NB III-ba vagy a megyeegybe) küldték...

 

A teljesség igénye nélkül álljon itt most a két legújabbkori név: Halkó Pál, "szeol-volános" ügyvezető és Adem Kapic, Szeged-Grosics Akadémiás sportigazgató...

 

Bizony, ők a minőségi, az NB I-es szegedi futballt tekintve (eddig 51-szer szerepelt első osztályban Szeged legjobb csapata, A szerk.) - vérbeli pancserek...

 

Íme egy csokorra való idézet róluk az eddigi interjú-alanyaimtól - névre szólóan... (Persze, ez csupán a "jéghegy csúcsa", mert eddig több, mint százan mondtak hasonló jellemzéseket a két "életművészről", de félelemből, egzisztencia-féltésből - egyelőre - nem merik nyíltan is fölvállalni öszinte véleményüket! Egyelőre..., A szerk.)

 

Halkó Pálról...

Képtalálat a következőre: „Halkó Pál-fotók”


"Ami a másik, ugyancsak NB III-as klubvezetőt illeti...

Halkó Pál, a Tisza Volánból inszinuációval (tudatos félrevezetéssel) "átalakított mű-szeolos" előljáró pedig azonkívül, hogy semmit nem ért egy igazi vérprofi futballklub élvonalba történő följuttatásához (ők lelkes amatőrök, hisz megrekedtek a megyeegy és az NB III közötti ingázásoknál, ráadásul pár éve az NB II-ben már súlyos kudarcot vallottak!)...


Nos, hogy azért "jót" is mondjak róla, Halkó Pál kiválóan csapódik időről-időre különféle politikai társulásokhoz. Korábban - amíg az érdekei úgy kívánták - a szegedi szocialistákkal ápolt nagyszerű kapcsolatokat (például Szentgyörgyi Pálékkal...), manapság viszont "Ridikül-magazinos nővérkéje folytán" a szegedi Fidesz-vezetésnek ugyancsak hű szolgája lett...- említi fanyar humorral, majd így folytatja - Sajnos , ez még önmagában roppant kevés az itteni focicsapat NB I-be kerüléséhez! Gyomorforgató ez az egész..." (Kutasi László)

"Egyrészt a Tisza Volános-vonal dugult be azzal, hogy Halkó Pálék közel tíz éve nem voltak hajlandók a Püspök úrékkal megegyezni, akik akkoriban még "szeviépes irányítás" alatt mozogtak...De többször is ajtót mutattak a püspök képviselőinek, holott jól tudták: nem lesz mögöttük anyagi és infrastrukturális háttér a közeljövőben sem... Hatalmi harcukkal, az erők buta szétforgácsolásával saját magukat lökték be a mély gödörbe... Ide vezet az állandó széthúzás és a megalomániás önzőség, a pitiánerség! Így a volánosok elérték azt, hogy a közeljövőben nem tudnának megfelelni az élvonal vagy akár a másodosztály követelményeinek - már ami a felnőttcsapatukat illeti...
A fiataljaik?
Pláne nem tudnak tovább fejlődni, hisz maholnap nem lesz már pályájuk sem, utazhatnak Algyőre, Mórahalomra vagy "mittudomén" hová...A fiatalok így lemorzsolódnak, mert nincs bennük az a fanatikus akarat és foci iránti alázat, ami bennünk még megvolt - tisztelet a szűk kivételnek!" (Kántor Ferenc)

 

A képen a következők lehetnek: 2 ember, köztük György Vitos, , mosolygó emberek, ülő emberek és belső tér

Kántor Ferenc: A szegedi futballt a vezetőik tették tönkre!

 


"...ha megvolt a Szeged iránti alázat és kötődés, akkor sajnos, a kellő szakmai tudás ill. a megfelelő kapcsolatrendszer hiányzott-hiányzik tegnap is, ma is... szegény Dékány Gézánál, Bodó Antalnál, Kónya Sándornál, később Nagylaki Kálmánnál és a "szeol-volános" Halkó Pálnál... Sajnos, nagyon sok "Halkópálunk" volt eddig a szegedi futballban.Tiszta szívből kívánom, hogy a remélt szebb jövőre nézve abszolút ne így legyen! Különben sokáig nem lesz itt újra NB I..."

(Pataki Tamás)

 

 

 

Adem Kapicról...

Kapcsolódó kép

"A bajt tetézi. hogy egy "élősködő szlovén dilettáns emberkét", Adem Kapicsot választott ki hosszú távon magának, akinek  az "áldásos ténykedése alatt" a Szeged 2011, újabban Szeged -Grosics Akadémia öt éven belül kétszer is NB III-ba zuhant vissza - a már  évtizedek óta várt ill. oly sokszor "beígért" NB I helyett...  Holott, ahogy hallom és tapasztalom, a Püspök úr - aki előtt mégis le a kalappal a 10, újabban már 13 milliárdos szegedi stadion-projekt megvalósítása miatt!! - erősen kötődik a Fradi -családhoz... Nem véletlenül védett náluk rendszeresen a Fradi-öregfiúk csapatában!

Nos, ha már ott volt, védett és focizott velük éveken át , akkor bizony, tucatnyi magasabban kvalifikált, jobb vezetői képességekkel bíró egykori sokszoros válogatott magyar futballistát is találhatott volna a "derék szlovén liebling", Adem Kapics helyett.... elég hacsak Lipcsei Péterre, Szűcs Mihályra, Dragóner Attilára, Keller Józsefre vagy éppen  Lisztes Krisztiánra gondolunk - ez a hozzáértők kiforrott véleménye!"(Kutasi László)

"A Szeged 2011-es korszaknak mi "ágyaztunk meg" azzal, hogy megalakítottuk Bakai Csabával, Bozóky Imrével, Nógrádi Tiborral, Tanács Attilával és több kiváló sportemberrel a semmiből a KITE-Szegedet még 2010 nyarán... Engem Bakai Csaba vitt a csapathoz technikai vezetőnek. Kiváló közösséget szerveztünk egykori Szeged SC-s csapattársam, Major Laci edzősége mellett és színújoncként ezüstérmesként végeztünk az NB III-ban!  A helyi rivális Tisza Volánt (akiknek semmi közük a régi SZEOL AK-hoz, újabban mégis ilyen néven szerepelnek, de a két SZEOL-mozaikszó is homlokegyenest más jelentéssel bír... - teszi hozzá nevetve, majd így folytatja), szóval a volánosokat 5-1-re és 3-0-ra jól elvertük, mire a "másik pancser", Halkó Pál bosszúból ki akart tiltani bennünket még a Felső Tisza-parti stadionból is, holott ez soha nem volt az ő tulajdonuk...Nekik még egy saját "kutyaóljuk" sem lesz, nemhogy stadion...
Ettől függetlenül a KITE-Szegedből lett Szeged 2011, majd  Szeged-Grosics Akadémia máris sokkal többre vitte, mint az 1993-ban alakult Tisza Volán! Legalábbis felnőtt szinten!  Sajnos, az is igaz, hogy ez a Szeged 2011 a kezdeti lendület után - már nélkülem és az alapítók nélkül - erősen visszaesett és szerintem ennek a folyamatnak a szlovén Adem Kapics az egyetlen rákfenéje!
Ahogy hallom, az elmúlt években nem én voltam az első és az utolsó általa eltávolított személy...az az igazság, hogy rengeteg értékes embert veszített el a püspöki klub Szegeden és Gyulán is Adem Kapics miatt... Az én "kirúgásom" 2011 őszén teljesen váratlanul ért, hisz minden előzmény nélkül a "nem érteni mágyár" (ez a derék szlovén kedvenc szavajárása...)  behivatott az irodájába és negyedórán keresztül összefüggéstelenül beszélt mindenről nekem úgy, hogy tényleg nem értettem semmit... Ekkor nyitott be Bozóky Imre barátom, akitől megkérdeztem: Imre, mit akar Adem?! Ki akar rúgni?! Mire ő azt válaszolta: Sajnos, igen..." (Kántor Ferenc)


"Meggyőződésem, hogy a teljességgel alkalmatlan szegedi focivezetők tették tönkre a korábban még sikert sikerre halmozó helyi labdarúgást! Az immár hat évtizedes szegedi tapasztalataim is azt mondatják velem: Kertes Mihályt (a régi SZEAC aranycsapatánál!) ill. Juratovics Aladárt ( az igazi SZEOL AK-nál...) leszámítva vagy hiányzott belőlük az emocionális kötődés (lásd amikor Szeged első számú csapata szerb befolyás alá került és csődölt be az 1999-2000. évi NB I-ben...), később pedig azok a derék szlovének... Először Dusan Djurics volt 2005-ben kész csőd a szegedi futballnak...most meg Adem Kapicsék jöttek az elmúlt nyolc esztendőben, ebben sincs sok köszönet..." (Pataki Tamás)

"Az elmúlt években a Püspök Úr a Fradi egykori játékosának, a szlovén Adem Kapics szakmai igazgatónak szavazott bizalmat, ám a beígért NB I 2013-2018 között csak nem jött össze, sőt... Másodszor is kiestek az NB III-ba! S h
ogy a sokszor "beígért élvonal"  miért nem valósult meg a mai napig sem?! Ennek bizony, rémegyszerű oka van. Azokat az ambiciózus szegedi - emocionális kötődésű!! - szakembereket, akik szívükön viselik a várost és annak labdarúgásának sorsát, nos, azokat  egytől egyig elzavarták vagy egyáltalán nem is alkalmazták...
Helyettük megjelentek azok a szerencselovagok, akik benyalták magukat vagy a politikus haverok berakták őket a Püspök úr környezetébe... Hogy Adem Kapics miként került a képbe, azt  csak a Püspök úr tudhatja... Nekem a játékosom volt Pápán, a 2008-09. évi NB II-es csapatnál rövid ideig, de hamar elzavartam, mert kiismertem! Emberileg és szakmailag sem biztos, hogy ő volt a jó választás erre a felelősségteljes pozícióra... Thomas Mohr, aki a pápai edzőségem idején tényleg kiváló erőnléti edzőm volt, egyik legutóbbi interjúdban nagyon szépen összefoglalta, mi is folyik a Szegedtől távoli gyulai Grosics Akadémián Adem Kapics vezetésével labdarúgás címszó alatt... A derék szlovént és "holdudvarát" finoman fogalmazva is nagyon sok szegedi és Szeged környéki szurkoló egyáltalán nem szívleli, sőt utálja a Tisza partján! De tényleg ő a hibás?! Netán az a tulajdonos, aki közel egy évtizede vakon bízik benne és aki nem veszi észre vagy nem akarja észrevenni, hogy évek óta megvezetik... Mert nem lehet neki is minden így jó, ahogy van... Szegeden akkor lesz labdarúgás, ha a szerencselovagokat meg a szélhámosokat (ahogy nézem, vannak egy páran mindenféle "kamu pozíciókba" helyezve...) a Püspök úr eltakarítja még a város környékéről is!" (Urbán Flórián)"Mint volt szegedi labdarúgóként az a véleményem, hogyha több, mint egy évtizede megalakult a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia Gyulán, és ha csak éves szinten 500 gyerek nevelkedik ott, az már 10 év alatt több ezer gyerek... De ezekből hogyhogy nem sikerült olyan játékosokat kinevelni, akik megfelelő szinten képviselték volna a patinás múltú szegedi labdarúgást?!... A mai magyar futball egyik legnagyobb problémája a szakmai (edzői) illetve a vezetői hiányosságok... Ennek már csak az a pikantériája, hogy a körülmények 100%-osan "európai szintűek" ezen a Püspök Úrék által fölépített csodálatos gyulai fociakadémián! Egy dolgot tudomásul kell venni mindenkinek: addig, amíg a labdarúgókat nem tudjuk mentálisan és fizikálisan fölkészíteni a profi labdarúgásra, addig az a tény, hogyha egy ilyen hosszú, 8-9 éves "türelmi időszakot" követően is csak ennyit tudunk felmutatni, akkor ezért a legfőbb felelősség a klubmenedzsmentet terheli! Pusztán a tényleges eredmények ismeretében fejtettem ki őszinte véleményemet!! S mindezek egyértelműen minősítik a regnáló klubvezetést és a játékosaikat... Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: futballt csak igazi focistákkal lehet csinálni, ilyeneket pedig még nem sikerült Kapicséknak kinevelni..." (Orosházi László)

"Adem Kapic vezetésével Szeged futballcsapata soha nem jut vissza az első osztályba...
Ezt csupán egyetlen év mondatja velem, amikor vele dolgozhattam...
A Püspök úr (Kiss-Rigó Lászlóval Thomas Mohr egy közös fotón) elveszít vele egy csomó időt és pénzt...

Kapic csak ígérget (blablabla...blablabla...) és semmi több...
Ha Nyilas Elek és jómagam továbbra is ott dolgozhatnánk, Szeged legjobb csapata maximum két éven belül visszatérne az első ligába!!
Üdvözlettel:
Thomas Mohr"

 

Mit is lehet a fenti őszinte és kendőzetlen véleményekhez hozzáfűzni?!

 

Bizony már számos interjú-alanyom lenyilatkozta, így tényleg megerősítést nyer az örök érvényű tézis:   fejétől bűzlik a hal, no meg a szegedi futball...

 

Szeged város elöljáróinak immár két évtizede tartó sportág- ellenes magatartása mellett ezek a szegedi (újabban gyulai) focivezetők, klubvezetők, szakmai igazgatók tehetnek elsősorban arról, hogy a város ill. vonzáskörzetének fanatikus futballdrukkerei húsz év óta csupán álmodozhatnak a hőn áhított NB I-ről...

 

Ehelyett a "Tiszavolános inszinuációval SZEOL-lá alakított" Halkó Páléktól - egy szégyenteljes "tökutolsó" 20. helyezéssel - az NB II-ből történő szabadesést kaptunk grátiszként pár éve...

 

Sőt, Adem Kapicsék ott, a távoli "édenkerti Gyulán" még ezt is alulmúlták: az NB I nyolc éve történő szüntelen beígérése mellett - öt idényen belül kétszer is!! - az "NB III-ba amortizálta" a Szeged 2011 (újabban Szeged Grosics Akadémia) felnőtt együttesét...

 

Holott a lehetőségeiket tekintve (hálás köszönet érte a Püspök Úréknak!) sokkal jobbak, szinte fényévekkel jobbak, mint az összes NB III-as csapaté együttvéve!!

 

Erre mondta gyakran Dobsa Sándor, megboldogult fociimádó nagyapám: "aki mindent a segge alá kap, egyszer még tényleg elhiszi magáról, hogy ő igazán ért is a futballhoz..."

 

No comment. A többit tényleg az Olvasókra és a fanatikus drukkerekre bízzuk...

Vitos GyörgyForrás: Fotók: délmagyar.hu és a szerző magánarchívumából
Készült: 2019.03.15.

Tovább olvasom

Összes oldal: 383db, aktuális: 1.
1 | 2 | 3 | Következő | Utolsó