Szeged2011


Mi várható a Szeged-GA hetedik NB II-es idényében (2019-20)?!

Előttünk a kaposvári példa: újoncként is feljutás az NB I-be!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más!
Legalább a 17. hely, így bravúros bentmaradás!
Az utolsók közt végzünk, harmadszor zuhan ki a Kapics-alakulat..
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Kiss-Rigó László: Feljutás és rövid időn belül NB I-be kerülés!

2018.12.27.

Kiss-Rigó László (fotónkon), Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke nem arról híres, hogy bármit is feladna, hiszen - mint látható az utóbbi években - kőkeményen és maradéktalanul megvalósítja elképzeléseit. A nemsokára 120 éves szegedi futball múltjával, jelenével és ígéretes jövőjével kapcsolatos kérdésekben foglalt a minap állást, így ezekre fókuszálva szemezgethettünk S. Tóth János kiváló írásából...


– A gyulai futballakadémia nem véletlenül viseli Grosics Gyula nevét...

– Valóban nem. A futballban a góllövő csatár kapja a legtöbb elismerést, a kapusra jóval kevesebb figyelem jut. Úgy éreztem, érdemes a kapuvédők szerepét jobban előtérbe helyezni, s közülük ki más lett volna méltó névadója az akadémiának, mint az Aranycsapat játékosa, akihez személyes ismeretség is fűzött. Grosics Gyula, amíg tehette, rendszeresen felkeresett minket Gyulán, jelen volt a díjátadóinkon. Emberileg is közel állt hozzám. Nem volt vagány, mint Puskás Öcsi, akinek ez nagyon jól állt, nem volt showman, de nagyon értékes, tisztességes embert ismertem meg a személyében. A Fradiból kapusként Géczi István is példaképem volt. Az élete érdekesen alakult, ugyanakkor sportemberként nagyon tiszteltem. Puskás halálakor engem kértek fel, hogy a Szent István-bazilikában a szentmisét celebráljam, s ezt követően, ha a magyar futball nagy öregjei közül valaki elhunyt, s az illető katolikus volt, szinte mindenkit én temettem.


– A Szeged-Csanádi Egyházmegye a gyulai futballakadémia mellett miért vállalta egy NB III-as futballcsapat működtetését is?


– Az akadémiát önerőből hoztuk létre, amikor elindult, még nem volt sem állami támogatás, sem tao. Azért került Gyulára, mert ott az egyházmegyének általános iskolája és gimnáziuma, valamint szakképzéssel foglalkozó iskolája is működik. A fiatalok fejlődése három pilléren alapul: az iskolai oktatáson, a kollégiumi nevelésen és a sportszakmai képzésen – természetesen megkönnyíti az együttműködést, hogy mindez egy közös fenntartóhoz tartozik. A Szeged-Grosics Akadémia gárdája szegedi székhelyű, s az egyházmegye központja is itt található. Még NB II-esként vettük át a csapatot, ám sajnos közben egy osztályt visszacsúszott. Mivel a megyeszékhelyen hiányzik az infrastrukturális háttér, egyelőre Gyulán játssza a hazai meccseit, viszont az egyházmegye lehetőséget kapott rá, hogy az egykori Napfény kemping területén, tízhektáros területen ifjúsági, kulturális és sportközpontot hozzon létre. Jövő tavasszal várható az átadás, a fejlesztés keretében nyolcezer férőhelyes futballstadion, rendezvénycsarnok, teniszpálya, játszótér és szálloda is épül. Mindez kiszolgálja majd a felnőttcsapatot is, amelytől ebben a bajnokságban a feljutást és rövid időn belül az NB I-be kerülést várjuk, reményeink szerint minél több akadémistával a keretben.


– Miként érintik a beruházást érő vádaskodások?


– Minden, a világot felelősen szemlélő, a közösségét szolgáló embernek, az egyház tagjainak pedig különösen tanúságot kell tenniük az értékek mellett. És a sport értékei valamennyi józanul gondolkodó ember számára egyértelműek. Mifelénk még mindig a futballnak a legnagyobb a közösségformáló ereje, így a labdarúgás átgondolt, felelős támogatása az egész társadalom érdekeit szolgálja. S az infrastruktúra fejlesztése sem öncél, hanem a sport támogatása a szó legnemesebb értelmében. A szegedi komplexumban éppúgy helye lesz versenysportnak, mint a közösségi sportnak. Az egyházmegye saját fenntartású köznevelési intézményeiben tízezer diák tanul, s további négyezer állami gondozott ellátásáról gondoskodunk. Őket és minden hívő katolikus embert szolgál majd ez a komplexum, amelynek az egészségmegőrzés mellett a közösségépítésben is jelentős szerepet szánunk.


– Lehet, hogy egy nap a szegedi futball konkurenciája lesz a manapság fénykorát élő szegedi kézilabdának?


– Nem irigyeljük a kézilabdázók sikereit, ellenkezőleg, örülünk neki. Ennek ellenére kialakult egy olyan hamis vélemény, mely szerint a futball és a kézilabda majd üti egymást a városban. Szerintem ez nem így van, jól megférnek egymás mellett.
Remélhetően a labdarúgás is mihamarabb felzárkózik a hazai élvonalhoz, s majd még merészebb céljaink is lehetnek.


Azt már csak e sorok írója teszi hozzá, hogy a Püspök úr a városi vezetés helyett - óriási áldozatvállalással, de - végülis megteremtette a sanyarú sorsú, ám patinás múltú szegedi futball infrastrukturális alapjait a Szegedi Ifjúsági Centrum felépíttetésével. Sajnos, az élvonalbeli szinthez méltó és ennek megfelelő szakmai alapok ill. a városhoz való emocionális kötődés még hiányoznak, ám rövid úton ez is pótolható...


Egy biztos: ha 2010-ben a Püspök úrék Bakai Csabáékkal, dr. Bozóky Imréékkel, Nógrádi Tiborékkal nem hozzák létre a KITE-Szegedet, majd a Szeged 2011-et, a "tiszavolános" helyi futball - Halkó Pálék amatör szintjén - még mindig a megyeegy és az NB III között ingázhatna! (Az "üdítő kivételt" pedig a szeol-volánosok két évvel korábbi egyetlen NB II-es szereplése adná, amikor is 20 klub közül tökutolsóként végeztek a 20. helyen, újabb szégyent hozva a szegedi futballra...)


Végezetül pedig tiszta szívből kívánjuk, hogy a fenti hibák korrigálása mellett a Püspök úrék valamennyi focikívánsága és jogos elvárása mielőbb teljesüljön, hisz ez mindannyiunk, a futballszerető szegedi illetve környékbeli szurkolók alapvető érdeke!


Vitos György


Forrás: FOTÓ: Tumbász Hédi
Készült: 2018.12.27.