Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2019/20

időpont:

2019. 11. 24. vasárnap, 17:00

csapatok:

Szeged

x

MTK Budapest

hátralévő idő:

Mi várható a Szeged-GA hetedik NB II-es idényében (2019-20)?!

Előttünk a kaposvári példa: újoncként is feljutás az NB I-be!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más!
Legalább a 17. hely, így sikerül a bentmaradás!
Az utolsók közt végzünk, harmadszor zuhan ki a Kapics-alakulat..
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Thomas Mohr: A Szeged 2011 mindig a szívem csücske marad!

2018.02.15.

Thomas Mohr (fotónkon Orbán Viktor mellett jobbról) a Szeged 2011 német erőnléti edzője még Nyilas Elekkel végzett sikeres munkát a gyulai Grosics Akadémián. Aztán a kiváló trénerrel együtt 2015 nyarán neki is mennie kellett... A legutóbbi, a szegedi futball 120. évfordulóját méltató cikkem eléggé felkavarhatta Thomas Mohr érzéseit, mivel a szokásos gratulációk mellett az alábbi megdöbbentő üzenetet írta nekem... Mikor rákérdeztem, vállalja-e mindezért a felelősséget, habozás nélkül igennel válaszolt!

In medias res... Kezdjük hát azonnal Thomas Mohr előzetesen küldött üzenetével, melyet a történeti hűség kedvéért eredeti angol nyelven, majd a magyar fordítással is leközlünk:


Hi George!

With Adem Kapic  Szeged soccerteam  never grow up or come back in first division...
This is know after only 1 year work with him...

The Bishop (Laszlo Kiss-Rigo) waste a lot of time and money...

Kapic is just Blablabla...Blablabla...no more...

If Elek Nyilas and I make the job,
Szeged 2011  is max.  in 2 years back in the first league!!

Best regards
Thomas Mohr


Kedves György!

Adem Kapic vezetésével Szeged futballcsapata soha nem jut vissza az első osztályba...

Ezt csupán egyetlen év mondatja velem, amikor vele dolgozhattam...

A Püspök úr (Kiss-Rigó Lászlóval közös fotón) elveszít vele egy csomó időt és pénzt...Kapic csak ígérget (blablabla...blablabla...) és semmi több...

Ha Nyilas Elek és jómagam továbbra is ott dolgozhatnánk, a Szeged 2011 maximum két éven belül visszatérne az első ligába!!

Üdvözlettel:
Thomas Mohr

Nos, eddig a sokakat megdöbbentő Mohr-üzenet... Mindezek után már részletesebben is kértem a fenti vádakkal kapcsolatos szakvéleményét "Szeged 2011-ügyben"!

S a kiváló német tréner nem sokáig habozott, azonnal elfogadta felkérésemet egy őszinte hangvételű, közös interjú céljából...

- Thomas, kezdjük az elején! Hogyan és miért kerültél a Szeged 2011-hez a gyulai Grosics Akadémiára?

- 2014-ben érkeztem a Szegedhez, mert Adem Kapic sportigazgató (aki korábban játékosom is volt) azt szerette volna, hogy az általa már két éve felvetett (2012-ben, ekkor még szerződésben voltam más klubbal) fantasztikus projekt megvalósításáért dolgozzak vele a gyulai akadémián. Ezután én jártam Szegeden és Gyulán is, sőt, az új stadion terveket is láttam! Rögtön beleszerettem ebbe a csodálatos szegedi projektbe, hogy megvalósítsuk a szegedi drukkerek ezreinek nagy álmát: a stabil NB I-et! Noha a fizetésem és a magyar másodosztály szintje sem az enyémet képviselte...

- Akkor mégis miért fogadtad el az ajánlatot?

- Azért, mert csakis azt a jövőképet néztem, hogy Nyilas Elek vezetőedzővel és ifjúsági igazgatóval együtt vissza tudjuk vinni Szegedet az első osztályba, oda, ahová a patinás múltú szegedi futball mindig is tartozott!

Takács László és Nyilas Elek között: Thomas Mohr!


- Mik voltak a konkrét feladatok?

- A felnőtt és az ificsapatokért is mi feleltünk, kiváló volt az összhang a stábtagok között! De ahhoz, hogy szintet tudjunk lépni és ugrásszerűen fejlődjünk, először is a fiatal korosztályok korszerű étrendjét kellett kialakítanunk! Másodszor pedig az egész stábnak a bérezését megreformálni, mivel a magasabb osztály érdekében egy stábtagra egyszerre két-három feladat is jutott... Ezt gyakran szóvá tettük a vezetésnek, de a menedzsment inkább a karrierük vége felé tartó öregebb játékosokat preferálta háromszoros pénzeket fizetve még a vezetőedzői bérhez képest is! Ez így nem mehetett tovább, nem lehetett nyugodt légkörben dolgozni... Többször is elmondtam, ha a vezetőedző megy, akkor én is megyek, mert ennyi pénzért Nyilas Eleknél csak rosszabb trénereket fognak találni, hisz jól ismerem az edzők képességeit és a bérarányokat...

- Hogyan viszonyult mindezekhez Adem Kapic, a Szeged 2011 sportigazgatója?

- A legnagyobb bajunk vele az volt, hogy folyamatosan kritizált bennünket, de a fejlődéshez, a továbblépéshez szükséges feltételeket nem adta meg nekünk! Ő úgy gondolta, hogy ezek a rutinosabb, öregebb játékosok (feltehetően saját magából indult ki...) tudnak majd igazán segíteni, de ez óriási pénzkidobás volt és nem egy korrekt jövőkép a fiatal korosztályokkal szemben... Nevezetesen Gyulán, a Grosics Akadémián mindig azt hangsúlyozták a klubfilozófiában, hogy az akadémiáról kikerült játékosokra akarják építeni a jövő NB I-es csapatát. S ha tényleg ez a klubfilozófia, akkor a fiatalokat úgy kell beépíteni a csapatba, hogy az edzők hosszútávú bizalmat kapjanak és ne kelljen a kirúgástól tartaniuk. Ezt viszont Adem Kapic nem tudta vagy nem akarta megadni nekünk...

- Mi volt a legfőbb oka a távozásotoknak?

- Őszintén megvallva, mindig imádtam ott dolgozni, de egy idő után már nem láttam a szebb jövőt... Ha én egyezséget kötök a vezetéssel és e szerint is dolgozom, a vezetéstől is elvárható, hogy betartsa maradéktalanul az ígéretét. De Adem Kapic ennek nem tett eleget, így távoznom kellett... Jól látható most is, hol tartanak a Szeged 2011-ben... A Nyilas Elekkel elvégzett munkánk után már a harmadik vezetőedzőt "fogyasztják" (Klausz László, majd Supka Attilát követően Goran Kopunovic próbálja elkerülni az NB II-ből való kiesést, mi pedig ugyanott a hetedikek voltunk)!

- Hogyan összegeznéd a Szeged 2011-es évedet?

- A modern futball alapja a tökéletes technika és a kimagasló fizikai erőnlét együttesen! Mi ezt egyaránt megadtuk a fiatal korosztályoknak és e szerint fejlesztettük őket, de a menedzsmenttől semmilyen pozitív visszajelzést nem kaptunk. Ennek ellenére a Szeged 2011 mindig is a szívem csücske marad, de az eredményesebb jövő alapja, hogy végre megépüljön a várva várt vadonatúj stadion az Alföld legnagyobb városában és akkor a csapat végre teltházas meccseket tudna játszani akár az élvonalban is! Ez az őszinte véleményem a szegedi labdarúgással kapcsolatban. - zárta interjúnkat Thomas Mohr.

Mit lehet a fentiekhez hozzátenni?! Thomas Mohr - mint a németek általában - precíz, munkamániás és a véleményét keményen felvállaló igazi sportember. Ha neki baja volt valakivel (akár Adem Kapic sportigazgatóval is), azt nyíltan, habozás nélkül mindig felvállalta, ezért aztán Nyilas Elekkel együtt esztendő múltán mennie kellett! S bizony, ugyanígy gondolkodhattak kitűnő magyar edzőink, Tóth Bálinttól Gálhidi Györgyig vagy éppen Klausz Lászlótól Supka Attiláig is, csak éppen különböző okok miatt nem nyilatkozhatnak, nem beszélhetnek róla... Lelkük rajta!

Thomas Mohr viszont megtette kőkemény őszinteséggel és kendőzetlenül. Mindezért elismerés jár neki: danke Thomas, danke schön!!

Vitos György


Készült: 2018.02.15.